Tiramisukladdkaka

Jag och tiramisu har den senaste tiden blivit ganska goda vänner. Särskilt efter mitt senaste påhitt med tiramisu i glasTiramisu är en dessert från Italien som består av en fluffig vaniljkräm (zabaione), mascarpone  och kaffedoppade savoiardikex. Eftersom att choklad och kaffe gör sig så fantastiskt bra ihop så testade jag att toppa min bästa kladdkakesmet med härlig tiramisutopping. Det blev en riktig succé som gick åt snabbt. Ett enkelt och snabbt sätt att piffa till sin kladdkaka helt enkelt.

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret och blanda försiktigt ihop med resten av ingredienserna till en jämn smet. Bara precis så att allt går ihop.
  3. Häll upp smeten i en rund form täckt med bakplåtspapper och och grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kladdkaka ska vara färdig i kanterna men fortfarande lös i mitten.
  4. Låt kladdkaka svalna i kylskåpet medan du förbereder tiramisutoppingen. Ställ den bara precis som den är, i formen, direkt i kylskåpet. Ta inte av kanterna på formen förrän du toppat med tiramisu och allting stelnat i kylskåpet.

 

Ingredienser (tiramisu-topping):

2 äggulor

250 g mascarpone

1 nypa äkta vaniljpulver

1 äggvita

0,5 dl strösocker

8 savoyardikex

1 dl starkt bryggkaffe

kakao att pudra över

 

Gör såhär:

  1. Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet.
  2. Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade kexen på kladdkakan.
  5. Avsluta med att toppa med zabaionen och ställ kladdkakan i kylskåpet, fortfarande med kanterna på formen kvar.
  6. Låt tiramisukladdkakan stelna i kylskåpet i minst 1h innan servering. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Läs om vår kommentarspolicy