Pannacottacheesecake

Efter all fudge, pepparkakor och bullar så suktar jag efter fräscha bakverk! Som ett perfekt avslut på veckan serverade jag därför den här fräscha och goda pannacottacheesecaken i portionstorlekar. Kombinationen mellan pannacotta och cheesecake blir en riktigt krämig dessert som går hem hos de allra flesta!

Den här gången valde jag att hålla den väldigt enkel i smakerna med vanilj och rivet limeskal. Jag toppade också med massor av färska bär för en härligt sötsyrlig upplevelse. Och den spröda digestivebotten blir verkligen pricken över i:t bland allt det krämiga. Den ultimata desserten helt enkelt!

För att baka den här no bake desserten så behöver du en muffinsplåt med plats för 12 stycken muffinsformar. Receptet ger 12 portioner.

 

Ingredienser:

 

6 dl vispgrädde

300 g färskost

1,25 tsk agar agar pulver

2 dl strösocker

0,5 tsk äkta vaniljpulver

rivet skal från två lime

150 g smör

20 stycken digestivekex

färska bär och florsocker till servering

 

Gör såhär:

  1. Fördela 12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Häll upp vispgrädden och färskosten i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills färskosten smält ihop med vispgrädden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och i agar agar pulver, strösocker och vaniljpulver. Rör om väl innan du ställer tillbaka kastrullen på ugnsplattan.
  4. Låt pannacottan koka upp under fortsatt omrörning i 3-4 minuter innan du häller upp den i muffinsformarna. Fyll inte muffinsformarna helt och hållet utan lämna en kant på ca 0,5 cm som senare ska fyllas med kexbotten.
  5. Ställ muffinsplåten i kylskåpet så att pannacottan hinner stelna medan du gör resten av stegen i receptet.
  6. Smält smöret.
  7. Mixa kexen till ett fint smul och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  8. När pannacottan har stelnat fyller du muffinsformarna med kexmassan upp till kanten. 2-3 msk kexmassa per portion är lagom. Tryck till kexmassan lite lätt så att du får en jämn yta.
  9. Låt pannacottacheesecaksen stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
  10. Vid servering avlägsnar du försiktigt muffinspappret från pannacottacheesecaken och ställer den upp och ner. Dekorera gärna med färska bär och florsocker!
Läs om vår kommentarspolicy