Nyttiga & veganska chocolate chip cookies

För sisådär två år sedan tog jag fram ett recept på nyttiga chocolate chip cookies som görs på kikärtor! De är veganska, glutenfria, fria från vitt socker OCH smakar helt fantastiskt!

Idag bakade jag dem igen och har utvecklat receptet lite. Även om det är samma goda smak i båda varianterna så har den jag gjorde idag en konsistens som är mer segmjuk eftersom att jag mixade degen slät istället för att arbeta ihop ingredienserna för hand. Vill ni se exakt hur jag gjorde så finns det en video på min instagram @mykitchenstories.se. Följ mig gärna där om du inte redan gör det!

Den här versionen är också lite större och tjockare. Rena drömmen! För er som också har småbarn så är dessa cookies dessutom det perfekta sättet att få dem att äta kikärtor, just sayin. Idag blev jag nämligen korad världens bästa mamma av min dotter för att hon fick äta kakor till mellanmål mitt i veckan ;). Receptet ger 9 stycken galet goda och hälsosamma chocolate chip cookies.

 

Ingredienser:

ca 260 g förkokta kikärtor (avrunnen vikt)

1 nypa äkta vaniljpulver

1 dl jordnötssmör (mandelsmör funkar också)

2 msk agavesirap

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

120 g grovhackad mörk vegansk choklad

 

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienserna förutom chokladen i en matberedare till en slät, tjock smet.
  2. Blanda ner den mörka chokladen, spar 1/3 att garnera med.
  3. Låt kakdegen vila i kylskåpet i minst 30 minuter innan gräddning.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Klicka ut 9 stycken kakor på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med mer mörk choklad och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de svalnat helt innan servering. Kakorna är mjuka precis när de kommit ut från ugnen men får en kakkonsistens så fort de svalnat.
Läs om vår kommentarspolicy