Pavlova pannacotta-shots

Pavlova är en perfekt dessert att bjuda på när man vill göra något enkelt som ändå ser festligt ut. Jag älskar att fylla mina pavlovas (plural för att jag allra helst gör dem i portionsstorlekar istället för en stor) med något syrligt. Någon syrlig curd eller mousse och toppa med färska bär men häromdagen fick jag idén att fylla den med pannacotta!

Det blev som små pavlova shots med pannacotta-fyllning! En riktigt festlig dessert helt enkelt! Insidan täckte jag med choklad (och lät det såklart rinna över kanten då jag älskar den looken på bakverk). Medan chokladen stelnade i kylskåpet kokade jag pannacottan. Den här gången smaksatte jag den med björnbär men du kan såklart smaksätta den med precis det du vill.

Receptet ger 8 stycken mini pavlova pannacotta-shots.

Ingredienser (mini pavlova):

2 stora äggvitor

1,5 dl strösocker

1 tsk maizena

1 tsk citronsaft

100 g smält choklad av valfri sort att täcka insidan med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitan till ett fast vitt skum med elvisp.
  3. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning.
  4. Ha sedan i maizena och citronsaft. Fortsätt vispa tills sockerkristallerna smält och du har en blank smet. Det tar ca 5 minuter.
  5. Spritsa ut marängsmeten somsmå korgar på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda dina mini pavlovas i nedre delen av ugnen i 75 minuter.
  7. Låt de svalna helt innan du täcker insidan med choklad. Ställ pavlovas:en i kylskåpet så att chokladen stelnar medan du förbereder pannacottan.

 

Ingredienser (björnbärspannacotta):

100 g frysta björnbär

1 msk citronsaft

4 dl vispgrädde

0,75 tsk agar agar pulver

2 dl florsocker

 

Gör såhär:

  1. Koka upp björnbären med citronsaften tills bären löst upp sig.
  2. Sila bärmoset så att du blir av med kärnor och ev bitar som finns kvar. Ställ moset åt sidan.
  3. Häll upp vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 3 minuter innan du har i bärmos och florsocker.
  4. Låt koka upp under fortsatt omrörning i någon minut.
  5. Låt pannacottan svalna en stund i kastrullen i rumstemperatur innan du häller upp den i dina pavlovas.
  6. Ställ i kylskåpet för att svalna i minst 1 h innan servering.

 

TIPS! Marängkorgarna kan du förbereda flera dagar innan genom att förvara dem i rumstemperatur i lufttät burk (utan chokladen på insidan).

 

Läs om vår kommentarspolicy