Basbosa med apelsin & mandel

Min svärmors besök börjar lida mot sitt slut och jag är så tacksam för allt som hon har lärt mig om marockanska bakverk. Idag har varit en såndär riktig mysdag där vi bara har varit hemma och ätit på den här riktigt saftiga och goda mannagrynskakan. Den har sitt ursprung i Mellanöstern men görs mycket även i Marocko.

Den här gången smaksatte jag den med mandel och apelsin. En riktigt vinnande kombo som gör det omöjligt att bara ta en bit. Den riktigt smälter i munnen! Jag bakade den här mannagryns kakan i en rund ugnsfast form med diameter på 32 cm, vilket ger ca 20 bitar.

Ingredienser (apelsinsirap):

3 dl strösocker

2,5 dl vatten

1 msk apelsinblomvatten

skal från 1/2 apelsin och saft från hela

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna i en kastrull.
  2. Låt koka upp under omrörning i någon minut.
  3. Sänk värmen på spisen och låt sirapen sjuda i ca 5 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna medan du förbereder kakan.

Ingredienser (basbosa):

50 g smör

1,25 dl rapsolja

2,5 dl filmjölk

1 dl turkisk yoghurt

5 dl mannagryn

1 dl mandelmjöl

1 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 nypa äkta vaniljpulver

rivet skal från 1/2 stor apelsin

 

rostade mandlar till garnering

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och blanda ihop med resten av ingredienserna till en lös smet med hjälp av en slickepott. Den ska vara lös men man ska fortfarande kunna se spår av slickepotten.
  3. Smörj den ugnsfasta formen med smör och häll upp smeten i den.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i 45 minuter.
  5. Skär kakan i bitar när den precis kommit ut ur ugnen och häll på sirapen över hela kakan. Dekorera gärna med rostade mandlar.
  6. Täck formen med en kökshandduk och låt stå och dra över natten.
Läs om vår kommentarspolicy