Citronfudgetårta med hallonpannacotta på nötbotten

För något år sen klickade jag hem en silikonmatta med halvsfäriska formar i och hade storslagna planer för vad jag skulle använda den till. Men som med mycket annat så hinner det glömmas bort i myllret av alla idéer i huvudet och den har legat längst ner i en kökslåda fram till i helgen. Jag ville baka en tårta men i en mer spännande form än det klassiska med kakbottnar och mousse och här har ni det fantastiska resultatet. En citronfudgetårta med hallonpannacotta på en härligt spröd nötbotten.

Den är sådär härligt syrlig och citronfudgen perfekt segkrämig mot den nötiga botten. Som med mycket annat har jag valt att dekorera med guldströssel, physalis som på bilderna ser ut som guldkulor och maränger i olika storlekar för att bryta av mot det syrliga. 

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger 10-12 bitar. Du bakar med fördel den här tårtan dagen innan servering. Vill du göra tårtan glutenfri går det utmärkt att byta ut vetemjölet mot t.ex mjölmix. Se då till att även havregrynen är helt glutenfria också.

Ingredienser (nötbotten):

1,5 dl rostade hasselnötter

50 g smör

0,5 dl havregryn

1 dl farinsocker

2 msk vetemjöl

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Smält smöret och blanda ihop med de grovhackade nötterna och resten av ingredienserna.
  4. Spänn fast bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut nötmassan i den.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Låt svalna medan du gör citronfudge-fyllningen.

 

Ingredienser (citronfudge):

500 g vit choklad

100 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

rivet skal från 1 citron, spara saften till hallonpannacottan

 

Gör såhär:

  1. Hacka den vita chokladen grovt och lägg tillsammans med resten av ingredienserna i en värmetålig skål.
  2. Smält samman allt i microvågsugnen i 30 sekundersintervaller. Rör om mellan varje uppvärmning.
  3. Häll upp citronfudgefyllningen i springformen över nötbotten och ställ i kylskåpet för att stelna.

 

Ingredienser (hallonpannacotta):

100 g frysta hallon

saft från två citroner

5 dl vispgrädde

1,25 tsk agar agar pulver

2 dl florsocker

Physalis, guldflingor och maränger till dekoration

 

Gör såhär:

  1. Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  3. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
  4. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp dem i de halvsfäriska silikonformarna. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med physalis, guldflingor och maränger.
Läs om vår kommentarspolicy