Lime cheesecake-rulltårta

Det är inte när jag bestämt mig för att knåpa på nya receptidéer som de bästa idéerna kommer. Typ som den här härligt syrliga rulltårtan med limefyllning, toppad med en krämig färskostkräm.

Jag kan tycka att själva rulltårtskakan i sig är lite för söt och då är det perfekt med en sånhär riktigt syrlig fyllning som limecurden är. Limecurden funkar också perfekt att servera till scones eller ha som fyllning till vanliga tårtbottnar.

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 30×40 cm, vilket ger ca 20 bitar.

Ingredienser (limecurd):

1 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

2 stora ägg

4 st lime

25 g smör

ev grön pastafärg för grön curd

 

 

Gör såhär:

  1. Vispa ihop majsstärkelse och ägg i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Ha ner saft och rivet skal från limefrukterna tillsammans med strösocker och smör i en kastrull.
  3. Låt koka upp och sila vätskan för att få bort skalbitarna. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och ha även ner uppvispad majsstärkelse och ägg. I det här steget kan du även ha i en gnutta grön pastafärg om du vill.
  4. Värm upp på medelvärme under konstans omrörning tills curden tjocknat.
  5. Låt limecurden svalna i kylskåpet medan du gör förbereder rulltårtsbotten och färskostkrämen..

Ingredienser (rulltårtsbotten):

3 st ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i botten på din bakform.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
  4. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner i ägg- och sockervispet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Ha till sist i mjölken och vänd försiktigt till ihop tills allt gått ihop.
  6. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Låt svalna helt innan du tar bort bakplåtspappret och brer på limecurden på den sidan som bakplåtspappret varit på.
  8. Rulla ihop och låt rulltårtan stå i kylskåpet medan du förbereder färskostkrämen.

 

Ingredienser (färskostkräm):

300 g färskost

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1 nypa äkta vaniljpulver

grovt krossade digestivekex till garnering

 

Gör såhär:

  1. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en krämig smet.
  2. Sikta ner florsockret och ha i en nypa vaniljpulver. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  3. Toppa din rulltårta med färskostkrämen och garnera med krossade kex.
Läs om vår kommentarspolicy