Bärig pannacottapaj med kanel & kardemumma

Häromveckan som blev jag bjuden på en fantastiskt god pannacotta när jag var på besök hos en vän. Den var kryddad med kanel, kardemumma, lite vanilj och tappad med färska bär. Kanske inte låter så märkvärdigt, men det godaste ligger verkligen i det enkla och jag var bara tvungen att fylla en pannacottapaj med samma fyllning.

Som vanligt har jag hållt pannacottapajen till en no bake, dvs att du inte behöver ugn för att göra den. Ett härligt sprött pajskal av digestivekex som jag låtit stelna i kylskåpet medan jag kokar pannacottan.

Det är ju inte riktigt säsong för bär men det går lika bra att att dekorera med färsk frukt för årstiden. Det hela smakar typ som fruktsallad med glass utan att innehålla glass med ett härligt tuggmotstånd från pajskalet.

Receptet bakade jag i en pajform med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm vilket ger 6-8 generösa bitar. Vill du kan du kika in en kort video som jag lagt upp på min instagram @mykitchenstories.se där jag visar hur man gör pajen steg för steg.

Ingredienser:

10 digestivekex

75 g smör

4 dl vispgrädde

100 g vit choklad

1 dl strösocker

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 nypa äkta vaniljpulver

1 tsk agar agar pulver

bitar av färsk frukt eller färska bär till garnering

Gör såhär:

  1. Mixa kexen till ett fint smul i mixer eller matberedare.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Tryck ut kexmassan i pajformen, även upp på kanterna och låt stå i kylskåpet medan du kokar upp pannacottafyllningen.
  4. Grovhacka den vita chokladen och värm upp tillsammans med vispgrädden på medelvärme till en jämn smet.
  5. Ha sedan i strösocker, kanel, kardemumma, vanilj och agar agar pulver. Koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Låt svalna en stund i kastrullen i rumstemperatur innan du häller upp den i pajskalet.
  6. Låt pajen svalna i kylskåpet i minst 1 timme, tills fyllningen stelnat helt innan du toppar med färska frukter eller bär och serverar.
Läs om vår kommentarspolicy