Sticky lussebullar i långpanna

Saffran är verkligen en bakälskares gyllene krydda. Förutom att det ger en sån fantastisk färg till bakverk så ger ju bara lukten av nybakat med saffran, den ultimata mysfaktorn såhär års. 

Idag bakades det lussebullar i mitt kök men på ett lite amerikaniserat vis i form av sticky buns i långpanna. Tack vare att bullarna görs i långpanna så blir det sådär extra kletigt goda eftersom att all fyllning stannar i bullarna.

Dessutom ger mitt recept riktigt saftiga bullar. Rumsvarma ingredienser, mjukt smör, mycket kärlek och sockerlag efter gräddning är de enda tipsen du behöver för att få till hembakta bullar som håller sig saftiga länge.

Receptet ger ca 12 bullar.

Ingredienser (saftig saffransdeg):

50 g färsk jäst

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 g saffran

1 msk malen kardemumma

1,5 dl strösocker

150 g mjukt smör, tärnat.

1 ägg

11-12 dl vetemjöl

1 nypa salt

 

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp i vispgrädden och mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, kardemumma, strösocker, tärnat smör, ägg och hälften av mjölet.
  3. Knåda ihop till en kladdig deg och ha i en nypa salt och lite vetemjöl till och knåda tills du har en smidig deg som släpper från kanterna. Ca 10 minuter i köksassistent och lite längre knådningstid om du gör det för hand.
  4. Plasta in bunken och täck med bakduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme.

 

Ingredienser (fyllning):

250 g mjukt smör

2 dl brunt farinsocker strö

2 msk malen kanel

1 dl russin

ägg till pensling

1 dl vatten + 0,5 dl strösocker till sockerlag efter gräddning

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen utom kanel och russin.
  2. Kavla degen till en ca 1 cm tjock rektangel och bred ut fyllningen på den. Strö malen kanel och russin över fyllningen och rulla sedan ihop triangeln på kortsidan.
  3. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor.
  4. Smörj en form som alla bullar får plats i och lägg ner alla bullar i dem. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  7. Pensla med sockerlagen så fort bullarna kommit ut ur ugnen.
  8. Medan bullarna svalnar helt och hållet kan du göra glasyren.

 

Ingredienser (glasyr för sticky buns):

200 g färskost

1 dl florsocker

3 msk mörk sirap

 

Gör såhär:

  1. Vispa ihop alla ingredienserna till glasyren med en elvisp till en jämn smet.
  2. Ringla glasyren över bullarna i långpannan och servera direkt!

 

Läs om vår kommentarspolicy