Blåbärstryfflar

Vilken dag det här har varit! Det finns inget som är så irriterande för en bakbloggare som när tiden med dagsljus per dag är minimal. Dagsljus är A och O för mig när jag fotar mina bilder och när man samtidigt vill försöka filma en video på hur man gör ett smaskigt bakverk så räcker inte riktigt att man bara kan göra detta mellan kl11-14. Särskilt inte när man har två vilda sötnosar hemma! Men, det blev både video och bilder på dessa godingar. Riktigt fräscha och goda blåbärstryfflar!

Videon hittar ni på min instagram (@mykitchenstories.se) och receptet nedan ger 12 stycken ljuvligt sötsyrliga tryfflar med en ordentlig blåbärssmak. Jag föredrar att täcka dem i mörk choklad för att bryta av mot det söta men det går lika bra att skippa det och rulla dem direkt i blåbärspulver.

Ingredienser:

150 g frysta blåbär

saft från en halv citron

300 g vit choklad

0,5 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

0,5 tsk neutral olja

blåbärspulver till garnering

 

Gör såhär:

  1. Koka ihop blåbären tillsammans med citronsaften i en kastrull tills all vätska är borta och du kvar har en blåbärspuré. Om du vill kan du sila eventuella större bitar men jag tycker att det är snyggt att ha de kvar. Ställ i kylskåpet för att svalna.
  2. Hacka den vita chokladen grovt och lägg i en värmetålig skål.
  3. Häll upp grädden i en kastrull och värm på tills den är påväg att koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och häll grädden över den vita chokladen. Låt stå någon minut innan du rör om till en jämn smet. Ha i blåbärspurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  4. Låt tryffelsmeten stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du rullar den till bollar. Lägg tryffelbollarna på en stor tallrik med bakplåtspapper och låt stå i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du förbereder den mörka chokladen.
  5. Hacka den mörka chokladen grovt och värm i microvågsugnen i 30 sekundersintervaller tills den smält helt. Blanda ner neutral olja och låt svalna. Den ska fortfarande ha en rinnig konsistens när du doppar tryfflarna i chokladen.
  6. Doppa varje boll i chokladen med hjälp av en gaffel och låt överskottet rinna av. Ställ tillbaka på den kalla tallriken och garnera med blåbärspulver innan chokladen stelnar.
Läs om vår kommentarspolicy