Vegansk kladdkaka med chokladglasyr

Nu var det ett bra tag sedan jag delade ett veganskt recept här på bloggen. Idag är det internationella vegandagen vilket jag tycker blir ett perfekt tillfälle att återuppta den veganska bakningen. Och detta med en fantastisk, naturligt vegansk kladdkaka med chokladglasyr. Inga dadlar, avocado, kokosmjölk eller annat som kan göra dina kladdkaka-sugna smaklökar besvikna. Bara ren och skär kladdkaka-lycka!

Kladdigheten på denna goding är ON POINT! På riktigt, vegan eller inte, ni bara MÅSTE testa! Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm vilket ger 6-8 bitar. Du kan självklart utesluta både glasyr och nötter men jag älskar att piffa till mina kladdkakor med massa gott!

Ingredienser:

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 dl uppvispad havrevisp

1,5 dl brunt farinsocker strö

1 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

100 g mörk vegansk choklad + 1 tsk neutral olja till glasyren

0,5 dl grovhackade nötter av valfri sort

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Täck botten av bakformen med bakplåtspapper.
  3. Blanda ihop alla ingredienser precis tills de gått ihop och häll upp i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den är klar när den är gräddad i kanterna och lös i mitten.
  5. Låt stå i kylskåpet i minst 2 h innan du har på glasyr och annan dekoration.
  6. Grovhacka den mörka chokladen. Smält i micro i 30 sekunders-intervaller och blanda ihop jämnt med oljan. Låt svalna tills den tjocknat men fortfarande är rinnig. Bre på kakan och garnera gärna med grovhackade nötter för härligt tuggmotstånd.
  7. Låt kladdkakan stå i kylskåpet i någon minut innan servering så att glasyren hinner stelna.

 

Läs om vår kommentarspolicy