Chokladbollsbiskvier

Chokladbiskvier är gott, men det är något med smörkrämen… Jag har alltid haft svårt för smörkräm och även om jag älskar tanken på chokladbiskvi så äter jag den sparsamt. Chokladboll däremot…ni vet redan att jag älskar chokladbollar. Som de är, på kladdkaka, på brownie..ja det funkar till allt. Och i en chokladbiskvi? Rena DRÖMMEN!

Receptet ger 6 stora eller 12 små biskvier med chokladbollsfyllning.

Ingredienser (botten):

140 g mandelmassa

5 msk strösocker

1 äggvita

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Riv mandelmassan och blanda ihop med strösockret. Blanda ner äggvitan tills du får en jämn, klumpfri smet.
  3. Spritsa eller klicka ut bottnar på en plåt med bakplåtspapper. 6 bottnar för stora biskvier och 12 för små.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt innan du fyller dem.

 

Ingredienser (chokladbollsfyllning & chokladglasyr):

100 g mjukt smör

1 dl kakao

1,5 dl strösocker

3 dl finmalda havregryn

3 msk kallt kaffe

1,5 dl vaniljkräm (hemmagjord eller köpt)

150 g mörk choklad

1 msk matolja

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

  1. Blanda ihop mjukt smör, kakao, strösocker, havregryn, kallt kaffe och vaniljkräm till en jämn smet. Fyll dina biskvibottnar med den och ställ sedan biskvierna kallt i kylskåp, minst 1 h innan du täcker i choklad.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält i microvågsugnen i 30 sekunders-intervallet. Rör om med en sked mellan varje uppvärmning.
  3. Blanda ner matoljan och låt glasyren stå i rumstemperatur tills den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens.
  4. Doppa varje biskvi i den smälta chokladen och garnera med kokosflingor. Ställ i kylskåpet så att glasyren stelnar, ca 30 min. Sen är det bara att servera dem!
Läs om vår kommentarspolicy