Snickerspaj

Jag bakar ganska ofta bakverk med “snickers”-smak, dvs karamell, jordnötter och choklad, Just den här snickerspajen är något speciellt utöver mina andra snickersbakverk. Inte bara för att den är galet god men också för att det tog typ två månader för mig att tillslut bli nöjd med bilden till receptet. Varje gång har samma vän fått äta av den, en person som jag lärt känna nyligen men som har ett hjärta av guld. Hon har blivit lika lycklig varje gång jag bakat den, som att det var menat för henne att jag skulle baka den om och om igen för att bilderna aldrig blev bra. Det finns inget bättre än att bjuda någon på fika och se ögonen lysa upp och tystnaden som uppstår när någon äter något den verkligen tycker om. Ni vet, när man inte ens behöver fråga om det blev gott.

Ingredienser (pajskal):

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.

3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.

4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.

5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.

6. Ta bort aluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det.

 

Ingredienser (fyllning):

1 burk karamelliserad mjölk à 397 gram

2 dl saltade och rostade jordnötter

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

Gör såhär:

1. Blanda ihop karamelliserad mjölk och jordnötter och fyll pajskalet med det. Ställ i kylskåpet för att svalna medan du förbereder chokladen.

2. Hacka den mörka chokladen grovt och smält i micron i 30 sekunders-intervaller. Blanda ner den vispade grädden till en jämn smet och låt svalna innan du brer den över fyllningen.

3. Toppa gärna med grovhackade jordnötter (saltade och rostade) annars är det bara att ställa pajen i kylskåpet tills chokladen stelnat.

Läs om vår kommentarspolicy