Banan- & karamellgalette

Banan i bakverk är helt klart ett fenomen som delar fikafantasterna i två läger. Det är nog en såndär grej som man antingen älskar heller hatar.  Själv har jag ingenting alls emot det. Särskilt tillsammans med choklad eller karamell. Vilket läger tillhör ni läsare? Tycker ni om banan i bakverk? Kanske bara i ett speciellt utförande? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

Dagens recept är inspirerad av klassikern banoffee pie (som förövrigt är ett ord som jag ALLTID måste google:a för att se om jag stavat rätt trots att jag skrivit det sååå många gånger,banoffee alltså). Man skulle kunna säga att den här banan- och karamellgaletten är en bakad banoffee pie men utan grädde. Och vet ni vad? Den är helt fantastiskt god! Jag älskar hur galette blir sådär perfekt frasig, inte alltför tjocka bitar och precis lagom med fyllning. Prova vettja! Receptet ger ca 6 bitar.
Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten
Gör såhär:
1. Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in den och låt vila i kylskåpet i 1 h.
Ingrediensr (fyllning):

1/2 burk dulche de leche à 397 g

1 banan
1 ägg till pensling
ev grovhackade hasselnötter till garnering
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2, Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form.

3. Bred ut dulche de leche på degen och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
4. Dela bananen i två delar på längden och lägg på dulche de lechen (att dela i skivor går också bra).
5. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
8. Pensla kanterna med äggula, garnera med eventuellt med grovhackade hasselnötter och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
10. Kan serveras direkt! Gärna med en kula vaniljglass.
Paj
Läs om vår kommentarspolicy