Chokladbollsbrownies

Igår vankades det fest och fikaknytis. Egentligen skulle jag göra min saftiga daimkaka med vaniljkräm men i sista sekunden så fick jag denna snilleblixt som jag bara var tvungen att testa med en gång: en fudge brownie med glasyr av chokladbolls-smet istället för ganache. Seg och krämig med smak av kokos och kaffe. Kan det bli bättre?
Den här ljuvliga brownien med chokladbollsglasyr bakade jag i en rektangulär form med måtten 27×20 cm, vilket gav 12 rejäla bitar (på festen delade vi dem ytterligare för att det fanns så mycket annat fika också). Perfekt till en fikabuffé helt enkelt!
Ingredienser (fudge brownie med kaffesmak):
225 g smör
4 dl strösocker
2,25 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
2 msk kallt kaffe
3 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält smöret och häll över i en bunke.
3. Ha i resten av ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet. Bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
4. Täck en bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Jag använde en form med måtten 20×27 cm.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna helt i kylskåpet innan du brer på glasyren.
Ingredienser (chokladbollsglasyr):
1 dl vispgrädde
100 g mjukt smör
1 dl kakao
1,5 dl strösocker
3 dl finmalda havregryn
3 msk kallt kaffe
1,5 dl vaniljkräm

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.

2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.

3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.

4. Bred glasyren över brownien, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.

Läs om vår kommentarspolicy