Marockanska filodegsrullar med kyckling och rostad mandel

Sommaren är väl ändå plockmatens tider? Till sommarens festligheter brukar vi duka upp en ordentlig buffé av olika maträtter från olika delar av världen. Är festen utomhus är det ett extra plus som maträtterna inte kräver bestick så att man dels slipper massa engångsartiklar som skräpar runt men också att vinden snor med sig både det ena och det andra.
 
En marockansk plockmatsvariant som jag älskar är briwat. Det är små, vackert vikta, filodegspiroger som även görs i efterrättsversioner. Själv är jag lite osmidig när det kommer till den klassiska triangel-vikningen. Den är riktigt snygg men ibland så orkar jag verkligen inte stå och pilla i all evighet med att få dem snygga haha. Då föredrar jag att rulla in dem istället. Smaken påverkas ju liksom inte av hur filodegen är vikt haha. Och på tal om att inte följa reglerna för briwat så är mina inte friterade. Som ni vet så är jag inget fan av friterat. Så jag penslade istället mina med smör.
 
En klassisk fyllning till briwat är kyckling och rostad mandel och massor med kryddor och örter. Det här receptet räcker till ca 20 stycken briwat. Jag klippte rektangulära filodegsark på mitten längs med arkets långsida.
 
Ingredienser:
250 g vermicelli + 1 tsk smör
100 g skalad och rostad sötmandel
900 g kycklingbröstfilé
1 msk mat- eller solrosolja
4 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 tsk malen kummin
0,5 tsk paprikakrydda
3 msk finhackad koriander
1 tsk gurkmeja
10 filodegsark klippta i två delar längs med arkets långsida
1 uppvispat ägg för att försegla rullarna
50 g smält smör att pensla filodegsrullarna med
Gör såhär:
1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Häll ner vermicellin, rör om och låt dem koka i vattnet i ca 5 minuter. Häll bort vattnet och blanda ner en 1 tsk smör. Låt stå medan du förbereder resten av fyllningen.
2. Grovhacka den rostade sötmandeln.
3. Tärna kycklingen i små, små bitar.
4. Värm upp matoljan i en tjockbottnad och rymlig stekpanna på medelvärme.
5. Tillsätt tärnad kyckling, salt, kummin, paprikakrydda, koriander, gurkmeja och pressa ner vitlöksklyftorna. Rör om tills kycklingen har fått en fin färg och är genomstekta.
6. Ta bort stekpannan från plattan och blanda ner vermicellin.
7. För att undvika att filodegsarken torkar ut medan du arbetar så kan du förvara dem under en fuktig kökshandduk under tiden.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Klipp varje ark på mitten, längs med långsidan. Lägg en generös klick med fyllning i mitten, längst ner på varje avlångt ark. Lämna ca 1 cm marginal på varje sida om fyllningen. Vik in marginalerna och rulla försiktigt ihop rullen medan du fortsätter att hålla sidorna invikta hela vägen upp. När du har ca 2 cm kvar att rulla ihop, penslar du lite uppvispat ägg på och rullar ihop och trycker till.
10. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smält smör och tillaga dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de får en fin gyllenbrun färg.
Läs om vår kommentarspolicy