Pepparkakscookies med vit choklad och kolagömma

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg om hur man får till perfekta hembakta cookies och idag testade jag att tillsätta pepparkakskrydda till smeten och gömma lite kola i varje kaka. Oj så gott det blev! Med vit choklad istället för mörk choklad blev det drömgott!
Receptet räcker till ca 30 stycken och jag bör ha hunnit med att få upp en video till imorgon som visar exakt hur man fyller dem med kola.
 
Ingredienser:
175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
3 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
25 mjuka vaniljkolor (finns bland lösgodiset)
200 g grovhackad vit choklad eller vita chokladknappar, eventuellt lite extra vit choklad till garnering.
 
Gör såhär:
1. Vispa smör, strösocker och farinsocker med elvisp till en fluffig smet.
2. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning.
3. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom vaniljkolan och den vita chokladen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Tillsätt vit choklad och arbeta degen tills chokladen fördelat sig jämnt.
5. Låt degen vila i kylskåpet i ca 20 minuter medan du värmer upp ugnen till 175 grader.
6. Dela degen i 30 jämnstora delar. Tryck ut varje del så att den blir platt och lägg en halv vaniljkola i mitten på varje. Vik in kanterna och rulla till en boll.
6. Lägg kakdegsbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Lämna stort mellanrum mellan bollarna då de flyter upp.
7. Garnera med ytterligare lite vit choklad och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
8. Låt kakorna svalna i 2 minuter på plåten innan du lägger över dem för att svalna helt på galler. Låt dem ligga kvar på bakplåtspappret på gallret tills de svalnat helt annars finns det risk för att kolan blir för klibbig och de fastnar då en de kola sjunker till botten av kakan.
 
Förvaras mörkt och torrt i lufttät burk.
Läs om vår kommentarspolicy