Chokladfondant med dulche de leche-gömma

Chokladfondant har varit ett bakverk som skrämt mig lite sen en lång tid tillbaka. Jag hade föreställningen om att det var något super avancerat eftersom att det ofta serveras på fina restauranger. När jag bakade den här chokladfondanten för första gången var jag beredd på att misslyckas men sedan dess har jag bakat den tre dagar i rad!
Jag är helt såld på chokladfondant. Det är så enkelt och smakar så himla gott med en kula glass till. Det är bara några få tips man bör tänka på när man gör chokladfondant för att inte misslyckas:
– se till att vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
sikta ner de torra ingredienerna.
– blanda inte för kraftigt eller för mycket när du tillsätter vetemjöl, smör och choklad, då kommer du inte få den där kladdiga insidan som är karakteristiskt för en chokladfondant.
– smöra och mjöla formarna noga så att du får ut chokladfondanten snyggt sen.
– håll koll på tiden och pröva dig fram! i min ugn behöver jag bara ha dem inne i 8 minuter för att få dem helt perfekta men det kan skilja sig från ugn till ugn.
En annan sak som jag verkligen älskar med chokladfondant är att du kan förbereda den kvällen innan. Bara att göra smeten och fylla formarna. Plasta in dem och ta fram och grädda när det passar dig 🙂
Jag valde att tillsätta dulche de leche i mitten på varje chokladfondant och det blir verkligen en drömgod upplevelse. Receptet nedan utan dulche de leche är alltså grundreceptet för chokladfondant och ger 3 stycken.
Ingredienser:
50 g smör
75 g mörk choklad (70% kakao)
1 ägg
1 äggula
0,25 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 tsk dulche de leche
smör och vetemjöl till formarna
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smöra och mjöla formarna.
3. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop i micro eller över vattenbad.
4. Lägg äggula, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet.
5. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt.
6. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
7. Fyll formarna med ca 2/3 smet och lägg 1 tsk dulche de leche i mitten på varje form.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass.
Läs om vår kommentarspolicy