Hallonmousse med agar agar

Uppdateringen av alla mina tårtfyllningar sker sakta med säkert. Idag kommer det upp två stycken. Denna hallonmousse och sedan citronmousse senare idag. Båda utan gelatin som vanligt 🙂 Förhoppningen är att jag senare ska göra ett inlägg där jag tipsar om mina favoritkombinationer till tårtor. Sen går dessa såklart super bra att servera i glas/skålar och ätas precis som de är!
 
Det här receptet räcker till ett generöst lager fyllning till en tårta på 23 cm i diameter.
 
Ingredienser (hallonmousse med agar agar):
225 g frysta hallon
1 dl vatten
2 tsk citronsaft
0,75 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde (soya/kokosgrädde gör vegansk)
2 msk florsocker
 
Gör såhär:
1. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
2. Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
3. Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
4. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset.
5. Tillsätt hallonmoset och florsocker. Vispa tills allt blandats väl.
 
 
The update of all my cake fillings is going slowly but surely. Today I’ll be sharing the recipes of two fillings. This raspberry mousse and a lemon mousse later today. Both without gelatin as usual 🙂 I’m hoping that later I’ll make a post where I provide tips on my favorite combinations of cake fillings. All of my cake fillings are also perfect to serve in glasses/bowls and to eat just as they are!

This recipe is enough for a generous layer filling on a cake of 23 cm in diameter.

Ingredients (Raspberry mousse with agar agar):
225 g frozen raspberries
1 dl water
2 teaspoons lemon juice
0.75 teaspoon agar agar powder
3 dl whipping cream (soy / coconut cream makes vegan)
2 tablespoons powdered sugar

Do this:
1. Boil frozen raspberries, water and lemon juice in a saucepan until the raspberries dissolve completely.
2. Strain the raspberry mash to remove seeds. Bring to boil again with agar agar. Allow to cook, stirring, until it reaches 45 degrees (or boil for 3-5 minutes).
3. Pour into a cold bowl and allow to cool and thicken in room temperature. It will be like a thick but soft puree when it’s finished.
4. Whip the cream, but not too hard, you need margin to whisk in the raspberry puré.
5. Add the raspberry puré and powdered sugar. Whisk until everything is well mixed.
Läs om vår kommentarspolicy