Harira – Marockansk soppa

Såhär i vinterkylan är det alltid gott att få i sig en varm soppa och min favorit är harira – en marockansk soppa med kikärtor, linser, vermicelli och lite kött. Traditionellt så äter man den med en bit bröd och dadlar. Receptet jag använder är detta som jag har översatt och ändrat så som jag gör den. Jag tillagar denna soppa i tryckkokare för att det ska gå lite snabbare
 
Ingredienser:
250-300 g fransyska
2 msk olivolja
1 knippe koriander
1 knippe persilja
1-2 skålkar blekselleri
1 gul lök
1,5 dl blötlagda kikärtor
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk svartpeppar
1 msk salt
1 burk à 500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
2-3 msk vermicelli
Gör såhär:
1. Hacka koriander, persilja, blekselleri och lök fint.
2. Bryn köttet i olivolja på medelvärme tills alla sidor är bruna.
3. Tillsätt kryddor, passerade tomater, tomatpuré, koriander, persilja, blekselleri och lök. Tillsätt ungefär en liter vatten, allt ska vara täckt. Höj värmen till högsta och när trycket uppnåts sänker du till medelvärme. Har du inte tryckkokare så fortsätter du bara att koka på medelvärme. Med tryckkokare låter du den tillagas i 20-30 minuter och med vanlig kastrull i 40-60 minuter.
4. Tillsätt linserna och mer vatten om det ser ut att behövas. Sätt på högsta värmen tills trycket uppnåts och sänk sedan till medelvärme för att låta den tillagas i 45 minuter till. Annars låter du den puttra vidare i vanlig kastrull på medelvärme i ungefär 60 minuter.
5. Ta bort locket på kastrullen/tryckkokaren, tillsätt vermicellin och låt soppan sjuda i 5-10 minuter.
6. Jag personligen gillar inte när hariran är för tjock men tycker du den är för tunn kan du reda den med mjöl blandat med vatten eller knäcka i ett ägg eller två.
 
Find the recipe in english here.
Läs om vår kommentarspolicy