Tårtbotten/Cake base

Oavsett vilken typ av tårta jag gör så använder jag alltid, alltid “tre lika”-receptet för att det är ett recept som framförallt ger höga, luftiga och goda bottnar som man kan variera i oändlighet i smak. Det är ett recept som heller aldrig sviker mig. Viktigaste att tänka på är att alla ingredienser bör vara rumsvarma för bästa resultat och att du inte vispar ägg och strösocker för hårt. Bästa är på medelhastighet en lite längre stund.
 
Bakformens diameter avgör mängden ingredienser och du utgår från tre lika stora glas när du mäter upp dem.
 
 
No matter what kind of cake I make I always, always use the three equal” -recipe because it is a recipe that always give me high and delicious cake bases that can be varied endlessly in taste. It is a recipe that never fails me. Important is to always use room tempered ingredients and not beat the eggs and granulated sugar too hard, it’s better to whisk them on medium speed for a longer time.

The baking pan’s diameter determines the amount of ingredients, and you need three equally large glasses when you measure them.

 
15-18 cm: 3 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
20 cm: 4 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1 tsk bakpulver
24 cm: 5-6 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver
26 cm: 7-8 rumsvarma stora ägg, strösocker, vetemjöl, 2 tsk bakpulver
 
Om du vill ha chokladtårtbotten byter du ut 1/4 av vetemjölet till kakao.
De kan också vara gott att ha rivet citronskal i smeten om du behåller din botten ljus. Då har du i det rivna citronskalet precis efter du vispat äggen och strösockret.
 
Gör såhär:
1. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Tillsätt även bakpulver till glaset med vetemjöl.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet.
3. Blanda mjölet och bakpulvret och sikta ner dem i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen.
4. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
 
 
15-18 cm: 3 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 1 teaspoon baking powder
20 cm: 4 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 1 teaspoon baking powder
24 cm 5-6 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 1.5 tsp baking powder
26 cm 7-8 room tempered large eggs, granulated sugar, wheat flour, 2 teaspoons baking powder
 
If you want a chocolate cake base, replace 1/4 of the flour to cocoa.
It’s also nice to have the lemon zest in the batter if you keep your cake base light. Then you have the grated lemon zest just after you’ve beaten egg and granulated sugar.
 
 
1. Break the eggs into one of the glasses. Fill the next glass with the same amount of granulated sugar and the third glass, fill with as much flour. Also add baking powder to the glass with flour.
2. Beat eggs and sugar until white and fluffy on medium speed.
3. Mix the flour and baking powder and sift them into the egg mixture and gently invert the batter with a spatula. Grease a mold and dress the edges with baking paper. Pour the batter into the baking pan.
4. Bake the cake base in 175 degrees in the lower part of the oven for about 45 minutes.
Läs om vår kommentarspolicy