Salty caramel and chocolate cupcakes

Det har ekat tomt på bloggen några dagar i streck nu och det för att jag har en lite större bakbeställning på g. Och eftersom det hela är en överraskning så sparar jag bilderna till efteråt! Igår blev jag iallafall sugen på dessa läckerheter – salty caramel and chocolate cupcakes. Mörk choklad och salt är ju en välkänd kombination och karamellen blir verkligen pricken över i:t. Det bästa med det här receptet är att de allra flesta saker har man ofta redan hemma. Receptet ger 10 läckra cupcakes!
Ingredienser (muffins):
225 g smör
225 g mörk choklad
2,5 dl farinsocker
1 tsk bryggkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
4 rumstempererade ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,25 tsk bakpulver
120 g chokladknappar eller hackar choklad
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och chokladen i micro eller vattenbad. Blanda tills allt smält ordentligt.
3. Häll över smöret och chokladen i en större bunke och tillsätt sedan farinsockret, kaffet och vaniljsocker. Vispa ihop tills allt blandat sig.
4. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
5. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en separat skål och häll sedan i detta i chokladsmeten. Blanda försiktigt och bara tills allt blandats.
6. Tillsätt chokladknapparna eller den hackade chokladen och blanda försiktigt. Blandar du för mycket här så riskerar du att chokladen smälter.
7. Fördela smeten i en muffinsform med muffinsformar (2/3 av formen) och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
8. Medan muffinsarna svalnar kan du göra din frosting!
Ingredienser (frosting):
115 g smör
1,25 dl vispgrädde
2 tsk vaniljarom
2,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
5-6 dl florsocker
Gör såhär:
1. Lägg en tom skål i frysen så att den hinner bli riktigt kall medan du gör frostingens grund.
2. I en kastrull lägger du smöret, vispgrädden, vaniljarom, farinsocker och salt. Värm upp och rör om hela tiden och låt sjuda i ca 4 minuter. Häll över smeten i den kalla skålen och ställ i kylskåpet.
3. När smeten svalnat helt så kan du ta ut den från kylskåpet.
3. Tillsätt hälften av florsockret och vispa kraftigt till en flufflig smet. Tillsätt sedan resten av florsockret under fortsatt vispning.
4. Låt frostingen vila i kylskåpet bara några enstaka minuter innan du spritsar dina cupcakes för att få rätt konsistens. Den stelnar snabbt men om du låtit den stå för länge är det bara att ta ut en en liten stund och blanda med slickepott så mjuknar den igen.
Läs om vår kommentarspolicy