Hemmagjord glass utan glassmaskin – snickers & hallon

Att göra egen glass är en såndär sak som jag drömt om att kunna göra själv sen jag vara liten – att kunna bestämma smak själv och kunna proppa vaniljglassen med chokladbitar vad väl det som motiverade mest. Jag trodde dock det var omöjligt om man inte hade glassmaskin, något som min studentplånbok inte prioriterar. Så stötte jag på detta recept på glass utan maskin och blev inspirerad direkt! Riktigt lätt var det också. Jag har gjort några justeringar för dessa smaker, snickers och hallon och ni hittar receptet nedan. Längst ner hittar du också instruktioner för hur jag gjorde för att få två smaker i en och samma form.
Ingredienser (snickersglass):
2,5 dl vispgrädde
1 burk (á 375g) kondenserad chokladmjölk
50 g snickers
50 g mörk choklad
1 dl salta jordnötter
Gör såhär:
 1. Vispa grädden ordentligt, tills det bildas toppar.
 2. Tillsätt den kondenserade chokladmjölken och vispa tills allt blandats ordentligt
 3. Smält snickers i micro eller över vattenbad, tillsätt i gräddsmeten och blanda med slickepott.
 4. Hacka mörk choklad och jordnötter grovt och tillsätt till glassen, spara lite till garnering.
 5. Häll över i en avlång brödform. Denna sats rymmer en halv bakform, dubblera om du bara vill göra en smak.
 6. Låt stå i frys minst 6 timmar.
Ingredienser (hallonglass):
2,5 dl vispgrädde
1 burk (à 375 g) kondenserad mjölk
1 dl hallon
50 g vit choklad
jordgubbsströssel
ev. röd hushållsfärg
Gör såhär:
 1. Koka hallonen i lite vatten i 2 minuter. Lägg hallonen i en liten skål eller tallrik och låt svalna.
 2. Vispa grädden ordentligt, tills det bildas toppar.
 3. Tillsätt den kondenserade chokladmjölken och vispa tills allt blandats ordentligt
 4. Tillsätt hallonen och blanda försiktigt med slickepott. För att förstärka färgen kan några droppar hushållsfärg tillsättas. Denna smet blir lösare än snickersglassen då det finns vätska i hallonen och eventuellt hushållsfärgen.
 5. Häll över i en avlång brödform. Denna sats rymmer en halv bakform, dubblera om du bara vill göra en smak.
 6. Låt stå i frys i minst 6 timmar.
Det fick bli lite DIY för att kunna få ner två smaker i en och samma brödform utan att de skulle gå in i varandra. Jag använde förpackningen till plastfolien som är en lite mjukare kartong. En avlång remsa klipptes ut som passade in på brödformens mått. Jag ville få ett snyggt mönster och tog därför en liten längre remsa än vad brödformen var för att kunna böja den som du ser på bilden ovan. Allt fästes med tejp. Eftersom att jag inte ville att kartongen skulle sitta kvar mellan smakerna så hällde jag först i snickerssmeten, som är lite tjockare och lät den stå i frys i två timmar. Sedan drog jag loss kartongen (vanlig hushållstejp sitter tack och lov inte så bra under frusna förhållanden) och slätade till snickersglassens kant innan jag hällde i hallonglassen. Allting fick sedan stå över natten. Riktigt snyggt blev det!
Läs om vår kommentarspolicy