Bagels

Doften av nybakat bröd på morgonen är verkligen vardagslyx! Favoritbrödet hos mig är bagels och är de inte nybakta så brukar jag lägga på det pålägg jag vill ha och ha i ugnen några minuter för en smarrig toast. Bagels kan dock vara svåra att få till. Jag har hunnit baka dem många gånger och göra både det ena och det andra felet innan jag fått in snitsen. Nyckeltipsen är att knåda degen ordentligt, inte överjäsa degen och vara noga med kokningen. Receptet för 14 stycken hittar du nedan.
Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl neutral olja
17 dl vetemjöl
strösocket till kokningen
1 uppvispat ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till dekoration
Gör såhär:
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vatten i taget under omrörning med träslev eller för hand. Tillsätt sedan salt, sirap och olja och blanda.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop degen i minst 10 minuter under aktiv knådning. Degen ska vara blank och spänstig och släppa från kanterna.  Tillsätt mer mjöl om degen är för lös.
  3. Gnid in degen med neutral olja och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ordentligt tills eventuella luftbubblor försvunnit.
  5. Dela degen i 14 stycken delar. Rulla varje bit till en boll och tryck in ett finger i mitten på bageln så att det blir ett hål som går genom degen. Snurra den runt ditt finger tills hålet blir så stort som du vill ha det. Tänk på att hålet blir mindre efter jäsning.
  6. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Ta en stor kastrull och fyll till 2/3 med vatten. Tillsätt 1 matsked strösocker för varje liter vatten och koka upp.
  9. När bröden jäst färdigt kokar du två bagels i taget, 2 minuter på varje sida. Ta upp med hålslev ur vattnet och lägg på bakplåtspapper.
  10. Pensla alla bagels med uppvispat ägg och toppa med sesam- eller vallmofrön.
  11. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Läs om vår kommentarspolicy