Quiche med rökt kalkon & purjolök

Mat som bakas i ugn är så himla smidigt – medan ugnen gör jobbet så kan man till exempel leka med ungen eller passa på att diska. Perfekt för mig som gillar att göra flera saker samtidigt! Igår blev jag tipsad av en vän om quiche – franska för matpaj. Klassikern är Quiche Lorraine med rökt skinka och en smakrik ost. Eftersom att jag inte äter skinka och purjolök för mig är obligatoriskt i en matpaj så slängde jag ihop min egna lilla variant. Denna godbit innehåller bland annat rökt kalkon, massdamerost, purjolök, körsbärstomater och timjan! Receptet hittar du nedan.
Ingredienser (pajskal):
100 g   smör
2,5 dl   vetemjöl
1 krm   salt
2 msk   vatten
Ingredienser (fyllning):
150 g  rökt kalkon
1 st     purjolök
körsbärstomater
2 dl    grovriven massdamerost
3 st    ägg
3 dl    mellangrädde
2 krm   salt
0,5 krm   svartpeppar
0,5 msk  timjan, torkad
Gör såhär:
  1. Knåda samman smör, vetemjöl och salt och arbeta snabbt in lite vatten i taget med händerna. Tryck ut degen i en pajform (jag använde en form med diamater på 24 cm) och låt den stå kallt i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skölj och hacka purjolöken. Skär kalkonen i mindre bitar och bryn det lätt i lite olivolja tillsammans med purjolöken, låt det svalna.
  3. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Täck eventuellt pajskalets kanter med aluminiumfolie för att förhindra att de sjunker.
  4. Sänk ugnens värme till 200°.
  5. Fördela kalkonen och purjolöken jämnt över pajskalets botten. Över detta lägger du den rivna osten.
  6. Dela körsbärstomaterna på mitten, så många som du vill ha, och lägg dem över osten, gärna i ett fint mönster.
  7. Vispa sedan samman ägg, grädde och kryddor i en bunke och häll det i formen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg.
Läs om vår kommentarspolicy