Kladdkakecupcakes med saltlakritsfluff

Lakrits är en såndär smak som man antingen älskar eller hatar och jag ÄLSKAR lakrits och det gärna tillsammans med choklad. Idag kombinerade jag dessa två favoriter i ett och samma bakverk – en cupcake bestående av en kladdkakemuffins med Marabous mjölkchoklad BLACK (saltlakritsbitar) och frosting gjord av saltlakrits och grädde. Om du vill testa själv så hittar du receptet nedan 🙂
Ingredienser (kladdkakemuffins med uns av saltlakrits, 6 st):
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 ägg
25 g smör
0.25 dl matolja
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao0,5 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
120 g marabou BLACK saltlakrits (går också bra med vanlig mörk choklad om du inte vill ha lakritssmak)
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt pösigt med elvisp.
  3. Smält smöret, häll i matolja och sirap och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en separat skål och vänd försiktigt ner det i smeten med hjälp av slickepott.
  5. Hacka chokladen i grova bitar och smält över vattenbad eller i micro i 30-sekunders intervallet och rör om emellan.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten i dessa.
  7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt innan du spritsar på frosting.
Ingredienser (lakritsfluff):
60-80 gram lakrits
3 dl grädde
Gör såhär:
1.Häll upp grädden i en kastrull.
2. Klipp saltlakritsen i mindre bitar och tillsätt den till grädden.
3. Värm grädden och godiset försiktigt under omrörning tills dess att godiset har smält. Grädden får inte börja koka för att inte riskera att grädden och godiset skär sig med varandra, låt det hellre ta lång tid genom att variera mellan 3-2-1: an på spisen och ibland till och med stänga av värmen ett tag. Beroende på hur små bitar du klippt och godiset i sig, tar smältningen olika lång tid.
4. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna när allt godis har smält. Häll över smeten i en bunke eller skål som får stå i kylskåpet helst över natten men minst fem timmar.
5. Vispa upp smeten som vanligt och spritsa över dina cupcakes!
Läs om vår kommentarspolicy